Cirkelstad Drechtsteden: “Leren door te doen”

Afgelopen week kwamen de partners van Cirkelstad Drechtsteden bij elkaar op een bijzondere locatie om inspiratie, kennis en netwerk te delen rondom circulaire en inclusieve bouw- en infraprojecten.

Het overleg vond plaats in een tiny house genaamd Petit Place WikiHouse – een opensource concept dat deels is aangepast door partner RoosRos Architecten. Dit als bijzondere, duurzame bouwkeet voor de herontwikkeling van de naastgelegen Watertoren in Zwijndrecht. Het WikiHouse is energetisch goed, bekleed met zonnepanelen, gemaakt van populieren mulitplex en hennep isolatie. RoosRos rolt dit concept graag verder uit!

Jeroen van der Waal van de gemeente Amsterdam nam ons mee in circulaire gebiedsontwikkeling in de hoofdstad met als uitgangspunt: “Leren door te doen”. Zo hebben zij onder meer een roadmap laten ontwikkelen voor circulaire gronduitgifte. Een van die tenders is gegund op de Zuid-As waarbij er bijvoorbeeld kaders zijn meegegeven rondom hergebruik en levensduur materialen, flexibiliteit van functies in gebouwen, materialenpaspoort en lage milieubelasting. En bij de transformatie van gebieden speelt de gemeente een stimulerende rol richting eigenaren om hen richting circulaire herontwikkeling toe te bewegen, bijvoorbeeld door een masterclass aan te bieden aan vastgoedeigenaren over dit onderwerp maar ook via bestemmingsplannen.

Daarnaast vertelde Johan Mulder van New Horizon Social Impact over de praktijk van Social Return. New Horizon is een oogstbedrijf dat ervoor zorgt dat ‘geoogste’ materialen weer hergebruikt worden. Met de opdrachten die New Horizon Social Impact laat uitvoeren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is duurzame uitstroom naar werk een stuk dichterbij. Zij vullen Social Return verplichting op maat in voor bedrijven. Een erg mooi voorbeeld hoe circulair en inclusief elkaar versterken!

Tenslotte introduceerde nieuwe partner Zonnecomfort een concrete casus. Zij werkt aan een product om gasloze woningen mogelijk te maken voor een betaalbare prijs. Het gaat om een energie-unit – geschikt voor platte daken – met een innovatieve techniek die stroom opwekt en zorgt voor warm water waarvoor partners worden gezocht onder meer voor verdere uitrol.

Cirkelstad Drechtsteden
De partners van Cirkelstad komen geregeld bij elkaar met als doel om concreet stappen te zetten en elkaar daarbij te helpen. Het platform Cirkelstad maakt werk van steden zonder afval, zonder uitval. Zo is een van de partners bezig met circulaire sloop ofwel oogst in een woonwijk, de ander heeft een circulair fietspad aangelegd en weer een ander is actief om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een duurzame plek te geven in groenbeheer. Daarbij ontstaan ook geregeld nuttige samenwerkingsverbanden tussen de partners.

Interesse om ook een keer aan te sluiten, waarvan het volgende overleg op 17 april is bij het circulaire paviljoen CIRCL van de ABN AMRO? Neem contact op via info@cirkellab.nl.